Autentičnost kao izvrstan voditeljski potencijal (part 2)

//Autentičnost kao izvrstan voditeljski potencijal (part 2)

Autentičnost kao izvrstan voditeljski potencijal (part 2)

U zadnjem članku spomenuli smo važnost autentičnosti kroz dobrobiti koje za nas ima, na tjelesnoj, psihološkoj i socijalnoj razini. Budući da nam kvaliteta života raste sa prihvaćanjem i izražavanjem vlastite autentičnosti, važno je naučiti kako se podržati u tome.  

Kako onda njegovati vlastitu autentičnost? 

Razvijajte samosvijest: Steknite naviku poticanja razumijevanja, promišljanja i propitivanja. Brojne situacije koje vas okružuju prilika su za učenje, o sebi, svojim stavovima, vrijednostima, slabostima i jakim stranama te vam omogućuju priznati i prihvatiti ono što jeste i što niste. Budite kontinuirano znatiželjni u otkrivanju svojeg načina razmišljanja, opažanju svojih reakcija i sagledavanju šire slike. Promatrajte (se) bez osuđivanja. Bilježite i otkrijte svoje obrasce. Isto će vam pružiti snažan sustav samopodrške. Primjerice, možda praćenjem svojih reakcija otkrijete kako s lakoćom ubacite šalu na početku druženja sa nepoznatim ljudima te kako humor i vama i grupi olakšava opuštanje. Kasnije možete svjesno koristiti ovu vještinu koja vama dolazi autentično, da se podržite u situaciji kada vam je potrebno što prije opustiti se.  

Povežite se sa svrhom: Svrha motivira. Kada znamo zašto nešto činimo, imamo više volje i energije. Pronaći vlastitu svrhu proces je koji se razvija s vremenom. Biti vjeran sebi znači imati hrabrosti definirati vlastitu verziju onoga što znači živjeti (uspješan) život. Kako ćete znati da ste (u tome) uspjeli? Koji je dokaz? Kako ćete se osjećati, izgledati, što ćete čuti, vidjeti i osjetiti? Svrha može biti različita od onoga čime se bavite. Ono što volite može biti različito od onoga u čemu ste dobri, što je korisno drugima ili isplativo. Ipak, pronaći razlog za postojanjem je nešto čemu je potrebno težiti. Čak i traganje za vlastitom svrhom omogućuje vam razvoj strpljenja, znatiželje, otvorenosti i hrabrosti. Pronađite svoj ikigai. Živite svoje vrijednosti.   

Budite u kontaktu s prirodom: U današnjem svijetu brzine, kontinuirane dostupnosti i povezanosti, lako zaboravimo usporiti (čak i stati) te povezati se samo sa samim sobom. Priroda nam to olakšava. Bivanje na otvorenom i usredotočena svjesnost svih osjetila na prirodu koja nas okružuje usklađuje um i tijelo te vraća energiju. To nam omogućuje bolji kontakt sa samim sobom i vlastitim potrebama. Uz to, prostranost otvorene prirode nas stavlja u perspektivu naše veličine te razvija skromnost koja nam je potrebna za duhovni razvoj. 

Budite otvoreni: Iako kao autentična osoba živite prema vlastitom kodeksu vrijednosti i morala, slušajte tuđa mišljenja na znatiželjan način, bez osuđivanja. Dozvolite drugima da vam budu učitelji. Potrudite se sagledati događaj iz svih perspektiva. Otvorite se prema drugima kako bi se mogli uz vas osjećati sigurno. Time gradite autentične odnose i samim time jačate zdravlje svog živca vagusa, glavnog živca koji povezuje mozak i probavni trakt te nam je ključan za kontrolu stresa. Dodatno, budite otvoreni prema znanju, iskustvu, promjenama i svemu što može proširiti vašu svjesnost.  

Kontinuiranim povećanjem vlastite svjesnosti, svrhovitim djelovanjem u skladu sa zrelim vrijednostima, otvorenim umom i u kontaktu sa prirodom koju privremeno posuđujete možete razvijati svoju autentičnost i svoju ljudskost za vlastitu i tuđu dobrobit.  

2022-10-03T10:43:52+00:00rujan 27, 2022|