Što nam treba od lidera?

//Što nam treba od lidera?

Što nam treba od lidera?

Današnje društvo, usmjereno na produktivnost, pojedince, postignuće, tehnologiju i brzinu, doprinosi otuđenosti, narcizmu, agresiji i neodgovornosti. Ipak, možemo drugačije. Usmjeravamo se na lidere, gospodarske i političke kao odgovorne funkcije za koje vjerujemo da imaju moć i utjecaj. Ono što (ponekad) zaboravljamo je individualna odgovornost koju svatko od nas može preuzeti kako bismo doprinijeli sustavu kojega smo svi dio.

Preuzmite odgovornost

„Lider je svatko tko preuzima odgovornost pronaći potencijal u ljudima i procesima i ima hrabrost razviti taj potencijal“, kaže Brené Brown. Slijedi nekoliko savjeta kako preuzeti odgovornost.

  • Razvijajte strpljenje

Očekivano je da težite sigurnosti i time imate potrebu kontrolirati budućnost planiranjem. Cijena toga je suženo primanje informacija iz sada i ovdje koje mogu otvoriti neke druge mogućnosti. Balansirajte sada i ovdje s tada i tamo. Budite svjesniji svoje percepcije vremena i pritiska na vremenske okvire koje postavljate sebi i drugima. Visoka svjesnost o prolaznosti vremena, čini nas manje suosjećajnima prema drugima i može ometati sposobnost donošenja racionalnih odluka. Kada odustanete od uzaludnog pokušaja da odredite brzinu iskustva, javlja se istinsko iskustvo iz kojega možete učiti.

  • Prihvatite ranjivost

Svjesnost o nemogućnosti kontroliranja brzine protoka vremena je i svjesnost o vlastitoj i tuđoj ograničenosti. Prihvatite ljudske ograničenosti. Time, paradoksalno, dobivate veću moć. Pazite na socijalnu usporedbu. Ljudi ju dovoljno rade i sami. Dopustite i opraštajte greške, postavljajte realne zahtjeve i ciljeve, težite napretku, ne idealu.

  • Usporite i investirajte u dokolicu

Živjeti s uvjerenjem kako je vrijeme novac, navodi nas na to da si ne možemo priuštiti gubitak vremena. Odmaknite se od brojenja uloženih sati. Dopustite svojem umu da luta. Posvetite se obitelji, prirodi, životinjama, društvu, svome tijelu. Dajte prednost aktivnostima u fizičkom, a ne digitalnom svijetu. Vježbajte biti svjesno prisutni u onoj aktivnosti koju radite. Jednu po jednu. Potaknite i druge na isto.

  • Produbite odnose i budite ljubazni

Ljudska bića u najboljem su izdanju kada su društvena, a ljudski umovi najbolje funkcioniraju povezani s drugim ljudskim umovima. Najiskusniji stručnjak dolazi do boljih zaključaka kad se njegove preporuke spoje sa savjetima manje upućenih ljudi. Suradnja je naša supermoć. Priznajte neznanje. Umanjite asinkronu komunikaciju. Potičite sinkronizaciju tima u obliku vremena. Prilagodite se drugima. Preuzmite obveze koje vam smanjuju fleksibilnost u rasporedu u zamjenu za dobrobiti koje donosi zajednica. Prakticirajte nasumična dobra djela.

Priznajte si, svemiru se živo fućka za vas

Urođeno je i ljudski da promatramo svijet iz egocentrične pristranosti. Evolucijski nam je bilo potrebno biti nesvjestan vlastite nebitnosti u odnosu na svemir i protočnost vremena kako bismo bili voljni boriti se za preživljavanje i razmnožavati se. Ipak, zakoračili smo predaleko u vlastitu narcisoidnost. Ne morate učiniti ništa spektakularno i ono što će „generacijama ostaviti trag“ kao dokaz „dobro iskorištenog vremena na planeti“ i vlastite važnosti. Upravo suprotno, prihvatite svoja ograničenja, prihvatite izazove kako dolaze i prizemljite očekivanja od sebe i drugih. Kad ne smatrate kako trebate opravdati svoje dane na ovom planetu, tek onda možete učiniti nešto dobro s njima.

2023-09-14T12:05:30+00:00rujan 14, 2023|