“Stalna na tom svijetu, samo mijena jest”

//“Stalna na tom svijetu, samo mijena jest”

“Stalna na tom svijetu, samo mijena jest”

Svuda oko nas…

Danas živimo u VUCA svijetu, svijetu kojega obilježava nestabilnost, neizvjesnost, kompleksnost i dvosmislenost. Iako su taj akronim kreirali davne 1987 g. Bennis i Nannus, u vrijeme pandemije 2020 g. svi smo ga postali svjesni. Trenutna globalna situacija obilježava period velikih i brzih promjena koje donose sa sobom sve izazovnija i složenija pitanja, te sve veću nestabilnost i neizvjesnost oko donesenih odluka ili trajanja akcija. No, čak i ako se osvrnemo natrag, u samo se par godina puno toga oko nas promijenilo. Napredak tehnologije, novi i brzi uređaji, velika dostupnost informacija, migracije ljudi, učestalije promjene posla i interesa, samo su dio naše svakodnevnice. Oduvijek su promjene neizbježan dio razvoja i evolucije čovječanstva, no danas su više nego značajne.

Na promjene se može reagirati na više načina. Možete inicijalno imati tendenciju da ih lako prihvaćate, da vam budu zanimljive i da jednostavno ne volite rutinu. S druge je strane, moguće da vam promjene stvaraju stres, volite svoju zonu udobnosti i volite već uhodane procedure i pravila. Neke su promjene u potpunosti pod našom kontrolom, neke promjene su kreirane od strane drugih i naš utjecaj je minimalni, a neke su u potpunosti van naše domene odlučivanja. Na nama je sve promjene osvijestiti čim prije, prepoznati svoju ulogu u njima i preuzeti odgovornost za svoj utjecaj, kako bismo čim bolje, brže i lakše nastavili biti učinkoviti, efikasni i zadovoljni.

Ipak, u promjenama koje nas okružuju svi imamo aktivnu ulogu. Prvo što možemo učiniti je prihvatiti ih. Samim prihvaćenjem usmjeravamo svu svoju energiju i razmišljanje u zajedničkom i konstruktivnom smjeru, a ne u smjeru otpora. Osim prihvaćanja promjena važna je i proaktivnost – samostalno preuzimanje odgovornosti za sebe, svoje postupke te svoje zadatke i obaveze. U svemu što nam se događa i što nas okružuje, imamo mogućnost odabira vlastitih misli, emocija i ponašanja, a samim time i preuzimanja odgovornosti za isto.

Heraklit, poznati grčki filozof davnih je dana izjavio „Stalna na tom svijetu, samo mijena jest“, ukazujući pritom kako se na svakodnevnoj razini stvari oko nas mijenjaju. Upravo su organizacije i pojedinci koji uživaju u promjenama, oni koji na nemilosrdnom tržištu današnjice opstaju. Promjena je uvjet razvoja i opstanka.

Kako se nositi s promjenama?

  • P – Pozitivan pogled prema

Od stava sve kreće. Stav utječe na naše misli, emocije, tijelo te u konačnici i ponašanje. Vaš stav prema promjenama i svemu što se u događa utjecat će na to kako vi cijelu situaciju doživljavate. Usmjeravanje na budućnost omogućuje predikciju koja je važan korak za upravljanje promjenama.

  • O – Optimizam (realan)

Želimo li vidjeti problem ili priliku ovisi o naočalama s kojima pristupamo. Naravno, važno je zadržati realnost u pristupu, no optimizam ili pesimizam utječe na to kako ćemo prihvatiti promjene i prenositi ih drugima. Nadalje, vlastitim mislima i emocijama možemo upravljati pomoću promjena na tijelu, stoga se nasmijte i otvorite. 🙂

  • K – Krug utjecaja

Uvijek imate izbor – promatrati što je ono oko vas što vas brine i okupira a u konačnici na isto ne možete djelovati ili što je ono što vas brine i što je pod vašom kontrolom. Samim fokusom na ono što je zaista pod vašom kontrolom dobivate više energije i moći, a samim time i širite svoj krug utjecaja. Educirajte se, tražite informacije i komunicirajte o promjenama.

  • R – Razine promjene (neurologičke)

Razmišljajte o tome na kojim se razinama morate / možete mijenjati kako biste se lakše suočili s promjenama. Svaka promjena utječe na promjene svih razina, no važno je otkriti koja od razina je ključna kako biste se brže prilagodili.

  • E – Efikasno preuokviri situaciju

Preuokviravanjem dobivate novu sliku, a stavljanjem novog mentalnog okvira ponašanja, iskustva ili situacije možete sagledati nove mogućnosti, dobiti više izbora i biti fleksibilniji.

  • T – Ti!

Tri su vrste ljudi: jedni mijenjaju stvari, drugi gledaju kako se stvari mijenjaju, a treći – pojma nemaju o čemu se radi.

Anoniman autor

 

Evolucijska je psihologija pokazala kako su u proteklim razdobljima čovjekovog nastanka preživljavali samo oni koji su se uspjeli prilagoditi promjenama. Ostali, koji su slijepo slijedili uobičajen, siguran način življenja, nisu uspjeli izdržati pod teretom promjena koje su se oko njih događale. Odnosno, naši preci koji su izbjegavali prilagodbu promjenjivim uvjetima bivanja, nisu preživjeli da prenesu gene, time ni obrazac izbjegavanja promjena na iduće generacije. S druge strane, sva živa bića a tako i čovjek, teže sigurnosti. Stoga se postavlja pitanje, kako osigurati sigurnost i k tome se prilagoditi, pa čak i inicirati promjene?

Kako promjene ne bi dovele do umora ili pregorijevanja, važno je naučiti uz njih održati visoku produktivnost i fleksibilnost. Prije svega, tijekom promjene možemo se usmjeriti na ono što ipak zadržava stabilnost. Percepcija onoga što se može zadržati, što je korisno i poželjno može nam pružiti veći osjećaj sigurnosti, kao i fokusiranje na ono što je pod našom kontrolom. A prije svega smo to mi sami. Nadalje, svatko od nas treba se s vremena na vrijeme zapitati „gdje sam sada?“ i „gdje želim biti?“. Isto nam omogućuje kreiranje vizije promjene koja dolazi, kao i određivanje koraka koji nas do cilja mogu dovesti. Time, planiramo određeni put na kojemu promjene ne dolaze toliko iznenada te lakše i objektivnije ih percipiramo kao dio na istome.

Svatko je u stanju promijeniti se i unaprijediti svoj posao. Možda trenutno ne vidite u promjeni izazov, no to ne znači da ga ne možete otkriti. Što prije otkrijete što vam promjena može donijeti i sama korist će biti veća. Kao galebovi u oluji koja postaje sve jača, pojedinci moraju razvijati svoje vještine kako bi održali stabilnost u letu. Neki će se boriti s olujom da bi preživjeli. Najvještiji će iskoristiti vjetar i primijeniti znanja i vještine stečene za mirna vremena. Oni najbolji predvidjet će oluju i uočiti kako izbjeći prepreke i prilagoditi se svim promjenama vjetra. Oni pak s najmanje vještina, previše će vremena i energije utrošiti boreći se s olujom koja će ih na kraju iscrpiti.

Promjena je zakon života. Oni, koji gledaju samo u prošlost ili u sadašnjost sigurno će promašiti budućnost!

John F Kennedy

2022-05-16T11:18:04+00:00svibanj 13, 2022|